29 Mart 2012 Perşembe

Anayasa konusunda Akbucak Köyü de görüş bildirdi: Etnik kültürlere ve inançlara özgürlük sağlanmalı

Merkezi İstanbul’da bulunan Akbucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Avukat İlhan Öztürk, yeni Anayasa konusunda vatandaşlardan, kurum ve kuruluşlardan görüş isteyen TBMM Anayasa Komisyonu’na bir yazı göndererek, derneğin önerilerini bildirdi.

Avukat Öztürk, gönderdiği yazıda, “Devletin adı, bayrağı, dili, millî marşı, yönetim şekli ve bölünmez bütünlüğü aynen korunmalıdır. Resmi dil Türkçe olmakla birlikte diğer etnik kökenli vatandaşlarımızın anadillerini konuşma, okullarda seçmeli ders olarak öğrenme, kültürünü yaşama ve yayma hakkı tanınmalıdır” dedi.

Yeni Anayasa’da herkese din ve inanç özgürlüğü tanınmasını isteyen Öztürk, taleplerini şöyle özetledi:

“Herkesin din ve inanç özgürlüğüne, tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet hakkına, dinini veya inancını öğrenme, öğretme, uygulama ve açıklama özgürlüğüne sahip olduğu, hiç kimsenin dinini yaşamaya, açıklamaya zorlanamayacağı teminat altına alınmalıdır. Devletin, vatandaşların din ve inanç hürriyetine düşman bir kurum olarak değil, vatandaşların mutluluğu için bu hürriyetleri korumak zorunda olduğu belirtilmelidir.”

Öztürk, yeni Anayasa’da yasama, yürütme ve yargının tam bağımsız olmasının sağlanması gerektiğini belirterek, “Vesayete yol açan bürokrasi, demokratik uygulamaları engellemeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.

Öztürk, ormanların, çevrenin ve su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesinin de Anayasa ile güvence altına alınması gerektiğini kaydetti.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: